Van rijlessen tot aan het examen. 

Je rijbewijs halen is een grote stap naar zelfstandigheid, hoeveel rijlessen je nodig hebt en hoeveel dit gemiddeld kost  vertellen we je hier per categorie.

1.Hoeveel rijlessen heb je nodig? 

Uit onderzoek van het CBR (2021) blijkt dat cursisten gemiddeld 40 lesuren nodig hebben om hun rijbewijs te halen. De gemiddelde prijs van een rijles van één uur is volgens het CBR € 47,17. Op basis van deze gemiddelden zou je uitkomen op € 2.037,74 voor je rijlessen.

De lestarieven bij key4all zijn gemiddeld €49 euro per uur in je rijbewijspakket. Rijles duurt 60 minuten per les.

Een pakket rijlessen kan voordeliger zijn dan losse lessen. In alle lespakketten zijn bij Key4all gratis herexamen(s) inbegrepen. Je hoeft alleen eenmalig kosten te maken voor het  eerste praktijkexamen, een eventuele herkansing is daarna altijd gratis.

2.Het theorie examen

Om praktijkexamen te mogen doen, moet je eerst de theorie goed beheersen. Een theorie-examen bij het CBR kost € 37,- (2022). Houd er wel rekening mee dat je het examen misschien niet in één keer haalt. Gemiddeld doen kandidaten er 2,4 keer over, volgens het CBR. Denk dus aan een bedrag van gemiddeld € 88,80.

3.Gezondheidsverklaring CBR

Om rijexamen te mogen doen, moet je een gezondheidsverklaring hebben. Die vraag je aan bij het CBR en kost in 2021 € 41,50.

4.Tussen toets (optie)

Zo’n 40% van de kandidaten doet een tussentijdse toets. Dat is een soort proefexamen. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, krijg je daar vrijstelling voor op je examen. Soms is een tussentijdse toets handig in je pakket. En kost rond de €185 met 1 uur rijles.

5.Praktijk examen

Een praktijkexamen bij het CBR kost in 2023 ook € 245. Zowel bij je tussentijdse toets als bij je praktijkexamen rekent key4all alleen extra kosten voor de extra lessen. Je btaald dus eenmalig € 245 voor je praktijk.

Gemiddeld haalt 70% van de leerlingen het rijbewijs in één keer.

6.Faalangst examen (optie)

Last van faalangst? Op een faalangstexamen krijg je extra tijd en mag je tussendoor pauzes nemen. Voor € 385- (2022) vragen wij  je een faalangstexamen aan bij het CBR. Daar komen nog de administratiekosten en rijlessen bovenop.

7.Spoedcursus (optie)

Heb je je rijbewijs snel nodig? Dan kun je een spoedcursus volgen. In een paar weken tijd word je klaargestoomd voor je rijexamen. Een spoedcursus kost vaak wel wat meer geld. Reken zeker op een paar honderd euro extra. En houd er rekening mee dat je wat dagen vrij moet nemen om zo’n spoedcursus te volgen, omdat je meer lesuren op een dag hebt.

8.Rijbewijs aanvragen

Je rijbewijs gehaald? Yes! Nu alleen nog dat roze pasje aanvragen. Dat doe je bij de gemeente en kost volgens het CBR gemiddeld € 41,60 (2022). Hiervoor heb je ook pasfoto’s nodig. Deze kosten ongeveer € 10,-. Wil je je rijbewijs met spoed aanvragen? Dan betaal je zo’n € 34,10 extra.

Totale kosten rijbewijs

Al met al kost je rijbewijs dus gemiddeld € 2.766,14 (volgens het CBR in 2021).

Let op: we gaan er hierbij van uit dat je gemiddeld 43,2 rijlessen van een uur nodig hebt, dat je je rijbewijs in 1,6 keer haalt en je theorie in 2,4 keer. Je volgt geen spoedcursus, doet ook geen faalangstexamen, maar wel een tussentijdse toets.

Reserveer nu een proefles!