Hoe herken ik het verschil tussen beide angsten? 

Het is normaal om zenuwachtig te zijn voordat je gaat autorijden, vooral als je net begint met rijlessen of als je een tijd niet hebt gereden. Faalangst en rijangst zijn echter iets anders. Faalangst is een angst om te falen of om iets verkeerd te doen. Rijangst is een angst om te rijden, of dit nu in een auto, op een motor of op een ander voertuig is. Als je last hebt van faalangst of rijangst, kan dit betekenen dat je extra zenuwachtig bent voordat je gaat rijden of tijdens het rijden, of dat je helemaal niet wilt rijden.

Als je twijfelt of je faalangst of rijangst hebt, kun je een aantal vragen stellen aan jezelf:

  • Ben je zenuwachtig of onzeker voordat je gaat rijden?
  • Voel je je ongemakkelijk of angstig tijdens het rijden, of heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent om te rijden?
  • Vermijd je het rijden zoveel mogelijk, of ben je bang om te rijden in bepaalde situaties (bijvoorbeeld in druk verkeer of op de snelweg)?

Als je “ja” op één of meer van deze vragen hebt geantwoord, kan het zijn dat je faalangst of rijangst hebt. Het is belangrijk om professioneel advies te vragen als je denkt dat je last hebt van faalangst of rijangst, omdat dit je rijvaardigheid kan beïnvloeden. Onze gekwalificeerde rij-instructeur of een therapeut kan je helpen om met deze angsten om te gaan en om beter te leren rijden.

Rijangst tijdens de rijles.

Rijangst kan specifiek zijn wanneer de angst zich beperkt tot slechts één of enkele situaties, bijvoorbeeld in tunnels, bruggen, op de linkerrijstrook of de gehele autosnelweg, wegen langs water, het naderen van verkeerslichten, het rijden in een file, inparkeren, verkeersagressie, angst om mee te rijden met een specifiek persoon.( instucteur, chauffeur, vrienden familie)

De angst om mee te rijden wordt ook wel bijrijdersangst genoemd.

Enkele voorbeelden van rijangst.

• Rijangst door paniekgedrag

• Rijangst door overbelasting( door werk, prive omstandigheden)

• Rijangst na gebeurtenis en trauma in het verleden of recent

• Rijangst ten gevolge van faalangst

• Rijangst routinegebrek

• Rijangst door vaardighedentekort

• Rijangst als bijrijder

• Rijangst ten gevolge van verkeersagressie

• Rijangst als gevolg van andere (angst)stoornis

Wat gebeurt er tijdens de rijlessen?

Mensen met rijangst zijn veelal niet alleen bang voor het verkeer of het autorijden zelf. Ze zijn ook vaak bang voor de symptomen van hun eigen lichamelijke angst, zoals spierkrampen en/of duizelingen, hyperventilatie, hartkloppingen, wanhoops gedachten etc.

Wat doet Key4all met cursisten die last hebben van rijangst?

Key4all zorgt ervoor dat elke cursist ongeacht welke vorm van rijangst heeft, het behalen van zijn/haar rijbewijs kan garanderen.

Rijangst is een aandoening die vaak makkelijk te behandelen is. Door de duur en intensiteit van de rijlessen zodanig aan te passen aan de omstandigheden van de cursist. Benodigde zorg verschilt per rijangsttype of diagnose. Ook persoonlijke en sociale omstandigheden spelen een rol bij de behandelduur. Het verzorgen van rijlessen met rijangst is hoofdzakelijk het doel van onze rijinstructeurs.

Herken je één of meerdere vormen van rijangst?

Neem dan contact op met een van onze professionals voor een vrijblijvend advies gesprek.

Key4all succesformule 

Bij Key4all rijschool in Almere haal je jouw rijbewijs makkelijk met onze unieke lesmethodes. Een rijopleiding op maat waarmee we succesvol veel leerlingen hebben geholpen aan hun rijbewijs. Allereerst start je met een proefles om kennis te maken met de auto en instructeur, na je rit ontvang je een persoonlijk lesadvies en welke instructeur er bij je past voor de opleiding. Het rijlesspakket wordt helemaal afgestemd op jouw vaardigheden. Ook bieden wij de KEY4ALL herexamengarantie. Haal je het rijexamen niet in één keer? Dan zijn de eventuele herexamen(s) altijd gratis!

Rijschool Key4all: Snel leren & veilig de weg op

Wil jij ook voor een voordelige lesprijs rijlessen in een nieuwe lesauto? Meld je aan voor een proefles bij KEY4ALL rijschool in Almere. Onze top instructeurs beoordeeld met een 9.2 ondersteunen je graag op weg naar je rijbewijs.

KEY4ALL rijschool in Almere
Top 4 voordelen

-Geen wachtijden + direct examen reserveren

-Betaling in termijnen & lesgeld garantie

-Gratis proefles

-Key4all herexamen garantie

Reserveer nu een proefles!